Cukinia – właściwości, witaminy, uprawa

cukinia

Cukinia to warzywo należące do rodziny dyniowatych. Jest długa, cienka i zielona. Rośnie w różnych kształtach i rozmiarach. Dowiedz się, jakie ma właściwości to warzywo, jakie zawiera witaminy oraz jak je uprawiać.

Cukinia – opis warzywa

Cukinia, nazywana również kabaczkiem, może być spożywana na surowo lub gotowana i jest tradycyjnie używana jako składnik potraw takich jak lasagne czy ratatouille.

Aby mieć pewność, że wybierasz odpowiedni rodzaj cukinii do swojego dania, ważne jest, aby wiedzieć, jak wyglądają, zanim kupisz je w sklepie spożywczym. Dostępnych jest wiele różnych odmian cukinii, z których niektóre są bardziej wodniste niż inne. Niektóre mają więcej nasion niż inne.

Cukinia ma długi, zielony pęd i żółte kwiaty. Cukinię można jeść na surowo, gotować, a nawet przerabiać na sok!

Wartości odżywcze cukinii

Cukinia to warzywo bogate w witaminę C, witaminę B6, kwas foliowy, potas. Co ciekawe, liście cukinii są również jadalne i zawierają dużo witaminy A.

cukinia

Cukinia zawiera również dużą ilość błonnika pokarmowego, który wspomaga trawienie. Cukinia jest doskonałym źródłem karotenu, który jest ważny dla wzroku.

Cukinię można gotować lub jeść na surowo, ponieważ zawiera wiele niezbędnych witamin i minerałów. Jest to roślina popularna latem. Jest zwykle używana jako warzywo i może być spożywana na surowo lub po ugotowaniu.

Cukinia zawiera witaminy A, C i K, a także niektóre witaminy z grupy B. Witamina A jest niezbędna dla zdrowia oczu. Witamina C wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i utrzymuje zdrową skórę.

Cukinia – wymiary

Długość cukinii może się różnić w zależności od odmiany, ale większość ma około 25-40 centymetrów. Szerokość wynosi zwykle około 8 cm.