Mniszek pospolity, zwany również lekarskim, to roślina znana powszechnie jako mlecz lub dmuchawiec. Chociaż często traktowany jest jako uciążliwy chwast, badania farmakologiczne i kliniczne wykazują, że mniszek lekarski ma znaczący potencjał w dziedzinie medycyny. W tym artykule przyjrzymy się różnorodnym aspektom tej rośliny, jej zastosowaniom i właściwościom leczniczym. Charakterystyka mniszkaCzytaj dalej

czystek

Czystek to roślina, wykorzystywana do celów leczniczych. Jest to bardzo popularne zioło w Polsce, z którego robi się napar mający zdrowotne właściwości. Czystek (zioło) – opis Ziołowe właściwości zdrowotne czystka sprawiają, że jest to skuteczny środek łagodzący stany zapalne i wspomagający trawienie. Czystek (zioło) to kwitnąca roślina z rodziny czystkowatychCzytaj dalej

mięta

Mięta to roślina z rodziny jasnotowatych (Lamiaceae Lindl). Znajduje zastosowanie w kuchni, medycynie i innych gałęziach przemysłu. Istnieje wiele odmian mięty, ale najbardziej popularne to mięta pieprzowa, mięta zielona i mięta wodna. Mięta – opis zioła Mięta to bardzo popularnie wykorzystywane zioło na całym świecie. Miętę wykorzystuje się w kuchniCzytaj dalej

melisa

Melisa to wieloletnia roślina zielna, którą można stosować jako herbatę ziołową. Udowodniono, że ma wiele różnych korzyści zdrowotnych. Była również używana jako przyprawa, chociaż akurat w tej dziedzinie jest mniej powszechnie stosowana niż inne zioła, takie jak bazylia. Czym jest melisa, jakie ma zastosowanie i w jaki sposób ją przyrządzać?Czytaj dalej

szałwia omszona

Szałwia omszona (Salvia nemorosa) to roślina zielna, którą można spotkać w Europie (południowej, środkowej i wschodniej) oraz na części obszaru Azji i rośnie na wilgotnych obszarach, takich jak łąki i bagna. Czym jest szałwia omszona, jak ją uprawiać i gdzie znajdzie swoje zastosowanie? Szałwia omszona – co warto o niejCzytaj dalej